Українські жіночі організації та рух за мир та безпеку

Український жіночий фонд
МБФ «Український жіночий фонд»

єдиний жіночий фонд в Україні, заснований в 2000 р., що надає ресурси жіночим/феміністичним організаціям: гранти, експертизу, навчання, фасилітацію, майданчики для співпраці.

Місія:

  • підтримувати жіночі/феміністичні організації;
  • сприяти їхній участі в розвитку потужного, масового і ефективного жіночого/феміністичного руху, здатного захищати права жінок і просувати гендерну рівність в усіх сферах.
lastradaUA

громадська правозахисна організація, яка працює для забезпечення гендерної рівності, миробудування, запобігання гендерно зумовленому насильству , зокрема, домашньому насильству, протидії торгівлі людьми та забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню стандартів прав людини в усіх сферах життя суспільства та держави. Організація відома на локальному, національному та міжнародному рівнях завдяки ефективній діяльності з миробудування, розбудови суспільства рівних прав та можливостей, без насильства та торгівлі людьми.

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна»
logo_new

об’єднує військовослужбовиць, ветеранок, доброволиць, волонтерок і медичних працівниць. Рух було створено для того, щоб ветеранки отримали підтримку, можливість комунікації та спільнодії. 

Діяльність руху почалася з організації літнього злету в Ірпіні в 2018 р., а вже в грудні проведено другий «Злет ветеранок». Каталізатором проведення обох зібрань став громадський проєкт «Невидимий батальйон».

Українська Жіноча Варта

ГО «Українська Жіноча Варта»

Всеукраїнська добровільна жіноча організація, що виникла у 2014 р. з початком російсько-української війни та розпочала свою діяльність з масових навчань для жінок з домедичної, стрілецької, загальновійськової, психологічної підготовки та самооборони. З 2014 р. навчання пройшли понад 30 000 жінок по всій Україні.

Організація підтримує, навчає та створює соціальні підприємства для жінок, ветеранок, дружин військових та вдів загиблих. На початку діяльність УЖВ було сконцентровано на проблемі жінки у армії, захисті прав жінок у армії, створенні та розповсюдженні військової, домедичної, психологічної літератури та на проведенні масових занять та навчань для жінок. Сьогодні, крім цього, організація займається освітніми та соціальними програмами по всій Україні для жінок, які мають членів родин загиблих, скалічених чи полонених на війні, членів родин, що беруть участь у бойових діях, внутрішньо переміщених осіб та дітей війни.

Українська Жіноча Варта
Національна рада жінок України

громадська організація, яка об’єднує жіночі організації України, створена у 1999 році, колективний член Міжнародної Ради жінок.

Метою організації є консолідація зусиль жіночих організацій, спрямованих на поліпшення становища жінок у державі, підвищення їх ролі й соціального статусу в суспільстві, задоволення та захист спільних інтересів жіночих громадських організацій, членів Ради.

зареєстрована в 1990 р.

Основна діяльність: правозахисна, патріотична.

Активістки організації зробили свій внесок у розробку військового законодавства України та його удосконалення, соціально-правового захисту військовослужбовців та членів їхнії сімей, подолання дідівщини у Збройних Силах України, щодо посилення соціального захисту матерів, які втратили своїх дітей на службі в армії.

Всеукраїнська Ліга Українських жінок

створена у 1995 р. Входить до складу Національної ради жінок України.

Основна діяльність: мистецько-просвітницька, культурологічна, патріотична, миротвоча.

 – серія плакатів, що було створено  ГО «Досвід ЄС»  у рамках проєкту з вивчення думок та обізнаності сучасних харків’янок щодо питань безпеки їхнього життя, який було  реалізовано у 2021 – 2022 рр. за підтримки Міжнародної жіночої організації «Жінки миру по всьому світу» та ГО «Громадська Альтернатива».

Проєкт «Жінки на захисті миру та безпеки» впроваджується ГО «Центр гендерної культури» за підтримки Міжнародної мережі PWAG та Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива».